Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Η ερωτική ζωή μετά το διαζύγιο

Μετά από ένα διαζύγιο, ή ένα χωρισμό από μια μακροχρόνια σχέση, πολλά είναι τα άτομα του οικογενειακού και του φιλικού περιβάλλοντος που ενθαρρύνουν την εύρεση ενός νέου συντρόφου. Πότε είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή για μια νέα γνωριμία.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η κατάλληλη στιγμή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όλοι θέλουν κάποιο χρόνο να πενθήσουν τη χαμένη τους συναισθηματική επένδυση, μια διαδικασία που πολλές φορές έχει ήδη ξεκινήσει πριν από τον επίσημο χωρισμό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα άτομα επενδύουν ακόμα συναισθηματικά, ενώ το διαζύγιο έχει οριστικοποιηθεί.

Κάποια άτομα λοιπόν, μπορεί να χρειάζονται 2 μήνες περίπου για να ξαναρχίσουν την ερωτική τους ζωή μετά το χωρισμό, ενώ κάποια άλλα να χρειάζονται χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να είναι κάνεις σε επαφή με το συναίσθημα του και να κινητοποιείται από αυτό και όχι από το χρόνο που περνάει.

Παράλληλα, εάν απασχολεί έντονα το άτομο η σκέψη του πρώην συντρόφου, θα είναι πολύ δύσκολο να αφοσιωθεί στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης. Οι ειδικοί στο σημείο αυτό παρατηρούν πως κάποια άτομα μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο σημείο να ξαναπαντρευτούν για να αποδείξουν στους πρώην τους, αλλά και στον εαυτό τους, ότι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτοιμοι. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε θα ήθελε να ξεκινήσει μια σχέση με κάποιον που επενδύει ακόμα συναισθηματικά σε προηγούμενο σύντροφο. 

Ένα ακόμα στοιχείο που σχετίζεται με την ετοιμότητα ενός ατόμου να ξεκινήσει μια νέα σχέση είναι το κατά πόσο είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες. Συχνά, μια μακροχρόνια σχέση δημιουργεί μια ζώνη ασφαλείας , η οποία όταν διαρρηγνύεται με το τερματισμό της, φέρνει τους δυο συντρόφους αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που είχαν ξεχάσει. Είναι σημαντικό, λοιπόν, μετά το χωρισμό τα άτομα να αποκτούν σιγά -σιγά νέες εμπειρίες έξω από την καθημερινή τους ρουτίνα, έτσι ώστε να αρχίσουν να λαμβάνουν επιβεβαίωση, τόσο για τα ίδια, όσο και για τη ζωή τους. Ένα νέο χόμπι, ένας νέος φίλος, ή μια ανανέωση στην εμφάνιση, θα δώσουν στο άτομο τη δύναμη και την επιθυμία να γνωρίσει νέους πιθανούς συντρόφους, καθώς και να αντλήσει από τις γνωριμίες αυτές μόνο τα θετικά στοιχεία, χωρίς να επηρεαστεί από α αρνητικά.

Πολλά είναι τα άτομα, επίσης, που αντιμετωπίζουν δυσκολία με το γεγονός ότι πλέον είναι «ελεύθεροι», προσδίδοντας σε αυτό ένα καθεστώς ταυτότητας, την οποία θέλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αλλάξουν, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε μια νέα σχέση χωρίς να είναι έτοιμοι. Δεν μπορεί όμως κανείς να πενθήσει τη σχέση που τελείωσε και να θεραπευτεί από αυτή, εάν δεν μείνει για κάποιο διάστημα μόνος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθεί και από το φιλικό περιβάλλον. Η κοινωνική ζωή με άλλους «ελεύθερους» φίλους μπορεί να λειτουργήσει πολύ υποστηρικτικά και να βοηθήσει το άτομο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των αδέσμευτων ατόμων, η οποία είναι πολύ πραγματική από αυτή που το άτομο θυμάται πριν από τη μακροχρόνια σχέση του.

Πολύ συχνά, προβληματίζονται ιδιαίτερα οι διαζευγμένοι γονείς, σχετικά με την επίδραση που θα είχε μια νέα σχέση στα παιδιά τους. Η αλήθεια όμως, είναι ότι κανένας γονέας δεν αφήνει το παιδί του να αποφασίσει για τον ίδιο, όποτε το παιδί δε θα έπρεπε να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, εάν ο γονέας επιθυμεί να συνεχίσει την ερωτική του ζωή με έναν νέο σύντροφο. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό ο νέος σύντροφος να έρχεται σε επαφή με τα παιδιά με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, στην περίπτωση, βέβαια, που υπάρχει η προοπτική μιας μακροχρόνιας, σοβαρής σχέσης. 

Πηγή : webmdΤο άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr  www.sos-sygapa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου